NOVOSTI

Etira testiranje kineza

ETIRA (European Toner & Inkjet Remanufacturers Association):

Zamjenski novoproizvedeni ulošci za pisače – klonovi nisu zdravstveno sigurni za upotrebu?

ETIRA testovi pokazuju da je njemački institut LGA testirao više vrsta uvezenih novoproizvedenih uložaka za pisače uvezenih u Europu i da su svi testovi pokazali da su zdravstveno opasni za upotrebu.

ETIRA je u sklopu svojih zadataka o provjeri sigurnosti proizvoda danas objavila rezultate ispitivanja tri novoproizvedena neorginalna (non-OEM) uložaka za pisač kupljene na Amazonu. (100% takvih proizvoda se proizvodi u Kini)*

ETIRA je naručila testiranje uložaka za laserski pisač od strane njemačkog stručnog LGA testnog centra. Pet drugih uložaka za pisače LGA testni centar naručio je od drugih kompanija koje prodaju slične proizvode radi testiranja zdravstvene sigurnosti proizvoda. Prema ETIRA-i, rezultat je bio zapanjujući: svih osam novih ne-OEM uložaka za pisač nije uspjelo proći pozitivne testove LGA laboratorija za testiranje iz više razloga."

Uključeni su i rezultati dva uložaka za pisač koje proizvodeeuropski proizvođači, a prema ETIRA testiranju, oba su uložaka za pisač prošla LGA testiranja tj. nisu se našle opasne tvari za zdravlje korisnika.

Objavljujući rezultate, ETIRA je objavila: "Razlog štetnog djelovanja za zdravlje je uključivao prekomjerne razine kobalta, benzena, naftalena i bis (2-rnetoksietil) etera. Što može uzrokovati dugotrajni štetni učinke na zagađenje vodenog sustava, također može uzrokovati alergijsku kožnu reakciju i može uzrokovati simptome alergije, astme ili otežano disanje ako se udiše. "

Javier Martinez, predsjednik organizacije ETIRA je rekao: "Ovi testovi pokazuju da je vrlo često opasno kupovati zamjenske novoproizvedene tonere (koji se proizvode u Kini)* koje nisu originalni te sami trgovci nudeći takve proizvode koji sadrže prah koji sadrži opasne tvari se igraju sa zdravljem svojih kupaca. Trenutna pandemija coronavirusa povećavat će svijest i potrebu da proizvodi koje koristimo budu sigurni i pouzdani, a ujedno i standardi potrebni za CE i ostale certifikate koji se primjenjuju na robu koja ulazi u EU se moraju strogo kontrolirati."

Visoka razina benzena može biti kobna ako se proguta i može uzrokovati genetske promjene, rak i oštećenje organa kroz duže ili povremeno izlaganje toj tvari. Naftalen je bio prisutan u sedam ispitivanihuložaka za pisač i prema ECHA klasifikaciji ova tvar je vrlo toksična za vodeni svijet s dugotrajnim učinkom, također štetan je ako se proguta i sumnja se da uzrokuje rak. Bis (2-metoksietil) eter može oštetiti plodnost i može oštetiti nerođeno dijete te je zapaljiva tekućina i para.

Predsjednik ARTI-Italije, Giovanni Ravelli je komentirao: "Uzimajući u obzir događaje uzrokovane COVID-19, smatramo vrlo važnim ispitivanje koje je provelo Europsko udruženje proizvođača tonera i inkjet proizvoda „ETIRA" u našem sektoru potrošnih materijala za pisače što se tiče uvoz s dalekog istoka. "Prije pet godina napisao sam komentar na web stranici: // www. therecycler.com/posts/comments-and-ggestions-about-pape-francis-pismo- on-the-okoliš /. Danas, nedavno proslavljeni Svjetski dan Zemlje i usred pandemije koja je došla iz Kine i snažno pogodila Italiju, još jednom papa Franjo podsjeća nas da „Bog uvijek oprašta, a čovjek ponekad ali priroda nikad ne oprašta"!

Mišljenje urednika: Trenutno testovi LGA nisu pravno obvezujući, ali pokazuju uznemirujuću razinu opasnih tvari koja može utjecati na sve u lancu opskrbe, od proizvođača praha, radnika u proizvodnji tonera te do krajnjeg potrošača koji taj toner koristi u svom uredu.